Hoppa till huvudinnehåll

Konstväxlingar

Diarienummer
AKTNR 2919-23138
Fem konstnärer i Konstväxlingar 23-24

 

Samtida konst där människor befinner sig - till priset av en SL-biljett!

 

De årslånga utställningarna presenterades lördagen den 7 oktober 2023 i Världens längsta vernissage. Invigningen inkluderade en specialvisning där konstnärerna presenterade sina utställningar för 100-talet intresserade. Bilder och film finns att ta del av på Instagram regionstockholm_konst.

Nytt för Konstväxlingar på Skanstull och det kommande videokonstprogramet är att filmerna även kommer att visas på Spårvägsmuseet den första veckan varje utställningsperiod. 

Läs om alla utställningar på nya regionstockholm.se.

 

konstnärer 23-24 skanstull

30 år av tillfälliga utställningar i tunnelbanan  

1937 beslutade Sveriges riksdag att en procent av kostnaderna vid statlig nybyggnation skulle användas till konst. Arbetet med konstnärliga gestaltningar av resenärsmiljöer har pågått sedan 1955 då ett enhälligt beslut togs i Stockholms stadsfullmäktige att tunnelbanan skulle förses med konst. När Stockholms läns landsting bildades 1971 beslutades att även landstinget skulle tillämpa procentregeln, med upp till två procent. Regeln innebär att vid all ny- och ombyggnation i landstingets miljöer ska upp till två procent av byggkostnaden anslås till konst. Tvåprocentregeln är en förutsättning för all ny konst i kollektivtrafiken.
Idag har Stockholms tunnelbana 100 stationer och över 90 av dem har konst skapad av över 150 konstnärer. 1957 var T-centralen den första stationen som fick konst, vilket gör att vi idag kan hitta konst från sex decennier i Stockholms tunnelbana. Det är kulturförvaltningen som ansvarar för den tillfälliga konsten i kollektivtrafiken inom konceptet Konstväxlingar. Se all konst i kollektivtrafiken på konst.sl.se

Tidigare utställningar från Gärdet och Zinken 2005
Foto från utställning på Gärdet 2005: Åke Pallarp 
Foto från Zinkensdamm 2005: Cajsa Holmström

Konstväxlingar - visar konst av nu levande konstnärer

Konstväxlingar finns på stationerna Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm.  Fotografi, rörlig bild, installation, teckning – sju tunnelbanestationer med 13 nya utställningar under året. Konsten som visas är av både yngre och etablerade konstnärer, svenska och internationella. 
Den röda tråden i de kommande konstväxlingarna är människan i staden. Hur vi formas av samhället vi lever i och hur vi samexisterar. Utställningarna skapar berättelser om platser och människor men också om drömvärldar. Genom bilderna reser vi in i kroppens innersta och ut genom ögat, för att sedan blicka ut mot vardagens fantasier, mänskliga beteenden och en oskriven framtid med ändlösa möjligheter. 

Foton från Världens längsta vernissage 2023
Vernissage 2023_1Vernissage 2023_2Vernissage 2023_3Vernissage 2023_4Vernissage 2023_5Vernissage 2023_6Vernissage 2023_6Vernissage 2023_8Vernissage 2023_9
Bilder från vernissagen är tagna utifrån allmänt intresse, offentligt arrangemang. Fotograf Hans Ekestang. Om du förekommer på bild och vill att vi tar bort bilden så kontakta press.kultur@regionstockholm.se.
Är du konstnär och vill ställa ut - läs sidan Frågor och svar om Konstväxlingar

 


 

 

 
Uppdaterad: 2024-01-03 B15G

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng