Hoppa till huvudinnehåll

Fyra nyanser av väntan - ny Konstväxling på Odenplan

Bild: detalj av skulptur med roterande hjul på metallstavar

Ny Konstväxling på Odenplan: En rörlig installation som skildrar resenärernas väntan

Utställning: Fyra konsistenser av väntan
Konstnär: Laura König
Plats: Odenplan konstmontern 
Utställningsperiod: 1 juni – 30 september 2022

Om utställningen Fyra konsistenser av väntan

Konstnären Laura König har skapat små skulpturer av händer och fötter i porslin som sakta snurrar i cirklar, för att spegla de förbipasserandes resa och tillfälliga väntan. Den snurrande strukturen har hon byggt med hjälp av tunna pinnar, reglar, metalltråd och en motor från en discokula.

"-En plattform är en intressant plats, säger Laura König. Folk är på väg därifrån och det är samtidigt en plats där hundratals människor samlas i en flytande koreografi. En plats för stillhet, mellan rörelser.”

Under arbetet med sin installation har konstnären funderat på hur vi väntar. Stillastående, i rörelse, med telefonen i handen, eller iakttagande miljön? Är vi verkligen närvarande, i stunden?

Om konstnären Laura König

Med skulpturer gjutna i porslin, funna material och strukturer i trä och metall bygger Laura König upp platsspecifika installationer som ofta handlar om människans vanor, rörelser och beteenden i vår vardag. Hon är utbildad på Konstfack med en master från CRAFT! inriktning keramik och glas. Porslinet är Königs stora fokus och passion, ett material som både är hårt och ömtåligt på samma gång och kan ta oändligt olika form och uttryck.

Om konstmontern på Odenplan

På Odenplans tunnelbanestation presenterar Region Stockholm utställningar med konstnärer som nyligen utexaminerats från någon av konsthögskolorna i Norden. Publiken får var tredje månad möta verk av en ny konstnär, konsthantverkare eller formgivare.

Ulrika Lublin och Johanna König
Bild: Projektledare Ulrika Lublin och konstnären Laura König framför montern. Fotograf Hans Ekestang.

Om Konstväxlingar

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju stationer: Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm. Med upp till 13 utställningar årligen är Konstväxlingar ett komplement till den fasta konsten på stationerna och möjliggör att samtidskonst med stor variation och i en mängd konstnärliga uttryck kommer länets invånare samt resenärer i tunnelbanan till del.

 

Relaterade länkar
Till webbsidan om Konstväxlingar Odenplan
Läs mer om all konst i kollektivtrafiken på SL konstwebb
Till webbsidan för alla Konstväxlingar

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng