Hoppa till huvudinnehåll

Ny utställning på Skanstulls tunnelbanestation

stillbild ur filmen Ljusskygg av Jasmin Daryani

Ny konstväxling

Fram till 30 juni 2023 kommer videokonstverket "Ljusskygg" av Jasmin Daryani att visas i entréhallen på Skanstulls tunnelbanestation.

Utställningen ”Ljusskygg” handlar om en väntan på att få starta sitt liv, när drömmar om framtiden pausas för att ens identitet och livshistoria inte faller in i ramen för det sannolika. Genom en serie svartvita scener i olika landskap får vi följa med i tankarna hos en person som väntar på besked om asyl och vars öde alltid har legat i andras händer. När han tränar återfår han kontroll, och brottningen blir hans sätt att hantera ovissheten om sin tillvaro.

”Ljusskygg” tillsammans med Jasmin Daryanis fotoserie ”Passage” på Fridhemsplans tunnelbanestation belyser hur samhällets strukturer påverkar människors liv och drömmar.  

Om konstnären

Jasmin Daryani är född 1988 i Teheran, bor och arbetar i Stockholm. Hon har en masterexamen i konst från Konstfack. I sin konst belyser Daryani ämnen som utanförskap, migration och hur makt kan yttra sig i vårt språk och i våra relationer. Såväl personliga som kollektiva erfarenheter skildras, ofta genom fotografi och video. 

Stad-människa-natur är det övergripande temat för konstväxlingar på Skanstull

Under utställningsperioden från oktober 2022 till våren 2023 visas film och rörlig bild på Skanstull av konstnärer som samtidigt ställer ut teckning, kollage och fotografi på stationerna Zinkensdamm, Slussen och Fridhemsplan. På så sätt kan resenärer få en fördjupad bild av tre olika konstnärskap med skilda uttryck.  

I det årslånga videokonstprogrammet ”Stad-människa-natur” utforskas staden som offentligt rum: hur arkitekturen, människorna och naturen samspelar. Det är fyra helt olika videoverk som med rytm och rörelse visar tolkningar av hur vi formas av samhället vi lever i och hur vi samexisterar. Det handlar om berättelser om platser och människor men också om drömvärldar. ”Stad-människa-natur” har tagits fram av konstcurator Paola Zamora på uppdrag av kulturförvaltningen som projektleder de tillfälliga utställningarna i tunnelbanan.

Konstväxlingar är ett unikt utställningsformat för resenärer i tunnelbanan

Konsten som visas är av både yngre och etablerade konstnärer, svenska och internationella. Med upp till 13 utställningar årligen visas samtidskonst med stor variation och i en mängd konstnärliga uttryck där människor befinner sig i sin vardag. Konstväxlingar är ett samarbete mellan kulturförvaltningen och SL.

Publicerad 2023-04-01

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng