Hoppa till huvudinnehåll

Ny videokonst på Skanstull

Skanstull Anna Kinbom

Konstväxlingar på Skanstulls tunnelbanestation från 1 januari - 31 mars 2022

Videoverk av Anna Kinbom

Kick-off Reality
På Skanstulls tunnelbanestation öppnar årets första Konstväxling den 1 januari 2022. Anna Kinboms ”Kick-off Reality” blir den andra filmen att visas inom videokonstprogrammet ”Att vara med”.
Om utställningen

På en öde strand möter konstnären Anna Kinbom ensamheten, naturens krafter och sitt yngre jag. Hon utmanar sig själv att utföra Kung-fu utifrån en instruktionsbok och testar kroppens möjligheter och begränsningar. Kroppen kan känna in, tänjas och ha ett minne. Den bär på livets bakslag, framgångar, lekar och lärdomar.

Med en säregen humor och ett koncentrerat allvar som ofta kännetecknar Anna Kinboms arbete har hon i ”Kick-off reality” skapat en kraftfull film med små medel.  En kropp rör på sig på en strand, det är allt. Där på stranden prövas kroppens språk, konstnären vänder sig inte mot betraktaren men talar till oss.

Sett i en kontext av snart två år av pandemi fångar konstnären en känsla som många nog kan känna igen sig i, när vardagen befinner sig i en pendelrörelse mellan normala och onormala tillstånd – finns det en instruktionsbok för det här? Hur gör jag nu? Hur gjorde jag förut?

Om konstnären

Anna Kinbom arbetar ofta med textbaserad performance, mikrohistorier och alter egon. Hon har gjort verk på uppdrag av Celsius Projects, Malmö (2021), Stockholm Konst (2020), Marabouparken (2017) och Moderna Museet (2015). Anna har en masterexamen från Kungl. Konsthögskolan (2013) och har studerat performativ konst på Akademie der bildenden Künste Wien.

Konstnär Anna Kinbom Fotograf Niklas Wennström

Om Konstväxlingar

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju stationer i Stockholms tunnelbana där väletablerade och unga konstnärskap möter en stor publik. Resenärer får ta del av konst som stimulerar fantasin och erbjuder eftertanke och visuella upplevelser. Verken som visas kan till exempel vara teckning, måleri, foto och video och ger tillsammans en bred bild av hur den samtida konsten ser ut och vad som engagerar dagens konstnärer. Läs mer på sidan om Konstväxlingar 

Skanstull_Evan Ifekoya_3
Om temat för videokonstprogrammet på Skanstull Att vara med

I det årslånga programmet som består av fyra videoverk utforskas vad det innebär att vara med. Vara med andra, sig själv, omgivningen och i stunden. Personerna som vi möter i verken rör sig i intima rum, oavsett om dessa är privata eller offentliga. Kroppar berättar utan ord om närhet, avstånd, omsorg, nyfikenhet och längtan. Programmet Att vara med är sammansatt av curator Susanne Ewerlöf på uppdrag av Region Stockholm. Läs mer om utställningarna på Skanstull
 


Sidan publicerad 2021-12-27

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng