Hoppa till huvudinnehåll

Konst

En fantasi om ett turistparadis i ny Konstväxling

Skanstull Gery

 

Ny videokonst på Spårvägsmuseet och Skanstulls tunnelbanestation

Den brittisk-bulgariska konstnären Gery Georgieva har undersökt identiteten hos en plats och hur den skiftar över tid.  I den nyproducerade filmen ”Sirena Spidera: Her Eternal Return” som får sin världspremiär på Skanstull i januari 2024, framträder Gery på två scener i sin hemstad Varna, Bulgarien.

”Filmen är en slags trailer, för en film om hur det är att vara turist i sitt hemland och en håglös själ i sin egen kropp”

Färgrik trädgård i textil och ljus i ny Konstväxling på Odenplan

detalj Amandah Andersson LNartes utställning

Idag öppnar ny Konstväxling på Odenplans tunnelbanestation

En textil värld växer fram inuti montern, en färgrik trädgård närmare bestämt. 

Utställningen Elastica Symbiotica: The Garden of Fiber Delights av Amandah Andersson L’Narte (född 1989) visas från 11 oktober 2023 till januari 2024.

Amandah har en masterexamen från CRAFT! på Konstfack, inriktning textil. Centralt för Anderssons konstnärskap är hennes tro på konsthantverk och textilkonst som något helande. 

 

Nya årslånga utställningar i tunnelbanan

Eric Magassa Slussen 2023

Invigningsprogram lördag 7 oktober 2023

På lördag är det dags för årets stora konsthändelse - under mark! Varmt välkommen på invigningen av fem årslånga Konstväxlingar. Träffa konstnärerna och följ med på en guidad vernissagevisning i tunnelbanan. 

13.00-13.15 Invigning på Gärdets tunnelbanestation

Vi möts på plattformen. Giltig SL-biljett gäller.

Kulturdirektör Eva Bergquist hälsar välkommen, projektledare Ulrika Lublin presenterar konstnärerna och kulturnämndens ordförande Erik Persson (S) inviger de nya Konstväxlingarna.

Ny Konstväxling på Odenplans t-bana

snäckskultpur av Anastasia Savinova Odenplan juli 2023

Ny Konstväxling på Odenplans tunnelbanestation

Den 6 juli 2023 öppnar utställningen ”Waterwalk Encounters” på Odenplans tunnelbanestation. Konstnären Anastasia Savinova tog examen från Umeå Konsthögskola 2022 och är den som fått uppdraget att ställa ut under sommaren inom ramen för Konstväxlingar. För Savinova är vattnet den röda tråden som sammanlänkar hennes skulpturer med frågor som präglar vår samtid.

Här är konstnärerna som får gestaltningsuppdrag på Sös och Danderyds sjukhus

Södersjukhuset  från ovan.

 

Tilldelade gestaltningsuppdrag på Södersjukhuset

I oktober 2022 utlyste kulturförvaltningen sju gestaltningsuppdrag på Södersjukhuset. Varje gestaltningsuppdrag omfattar en vårdavdelning med 24 vårdrum samt väggpartier på strategiska platser. Utifrån 623 inkomna intresseanmälningar från yrkesverksamma konstnärer har sju konstnärer/konstnärsduon valts ut för genomförande. Gestaltningarna beräknas färdigställda 2025. 

Här är konstnärerna i höstens Konstväxlingar i tunnelbanan

Fem konstnärer i Konstväxlingar 23-24

Bild övre raden: Arrias, Hayes. Nedre raden: Ekman, Magassa och Kanthi.

Personliga historier sprider värme i höstens Konstväxlingar 

Kulturförvaltningen presenterar här de konstnärer som är utvalda för utställningar på fem stationer i tunnelbanan. Utställningarna pågår under 1 år.​

Ny konstväxling på Odenplan bjuder in till dialog

konstnär Niels Munk Plum

Ny utställning på Odenplans tunnelbanestation 

Den 14 april 2023 öppnar en ny utställning i Odenplanmontern, ”Rigid Room”, av den köpenhamnsbaserade konstnären Niels Munk Plum. Han tog examen från Malmö Konsthögskola 2022 och mellanlandar i Stockholm för att installera utställningen innan han flyttar till San Fransisco. Utställningen pågår fram till 2 juli 2023.

Konsten är en dialog 

Ny utställning på Skanstulls tunnelbanestation

stillbild ur filmen Ljusskygg av Jasmin Daryani

Ny konstväxling

Fram till 30 juni 2023 kommer videokonstverket "Ljusskygg" av Jasmin Daryani att visas i entréhallen på Skanstulls tunnelbanestation.

Inbjudan till Gestaltningsuppdrag röntgenkliniken på Södersjukhuset

Skiss av observationsrum

Illustration LINK arkitektur AB, AFRY

Region Stockholm bjuder in yrkesverksamma konstnärer att anmäla intresse för gestaltningsuppdrag på Södersjukhuset.

Gestaltningsuppdraget avser byggnadsintegrerade verk på röntgenkliniken i byggnad 65 på Södersjukhuset.  Konstnären jobbar under en kort intensiv arbetsperiod med god budget i nära samarbete med vårdpersonal och patientgrupp.

Beslut om gestaltningsuppdrag

Porträtt Ida Röden

Foto: Jens Andersson

Kulturnämnden har beslutat att tilldela gestaltningsuppdraget till konstnär Ida Rödén. Det var i juni 2022 som kulturförvaltningen utlyste konstnärligt gestaltningsuppdrag till Barnregionvården vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. 261 intressenmälningar kom in. Konstrådgivare är Paola Zamora. Gestaltningsprojektet leds av Finbar Krook Rosato, projektledare på kulturförvaltningen.

Sidor

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng