Hoppa till huvudinnehåll

En fantasi om ett turistparadis i ny Konstväxling

Skanstull Gery

 

Ny videokonst på Spårvägsmuseet och Skanstulls tunnelbanestation

Den brittisk-bulgariska konstnären Gery Georgieva har undersökt identiteten hos en plats och hur den skiftar över tid.  I den nyproducerade filmen ”Sirena Spidera: Her Eternal Return” som får sin världspremiär på Skanstull i januari 2024, framträder Gery på två scener i sin hemstad Varna, Bulgarien.

”Filmen är en slags trailer, för en film om hur det är att vara turist i sitt hemland och en håglös själ i sin egen kropp”

Den kitschiga "sjöjungfrun"-scenen på Rusalka Bar i Golden Sands Resort och den övergivna tidigare ikoniska nattklubben "Spider" i Varna Sea Garden. Georgieva bär en egenkonstruerad dräkt som påminner om tidigt 1900-tals glamour men är gjord av en luftmadrass och olika husgeråd. På de två scenerna rör sig Georgieva i en serie poser och gester som hon improviserat fram baserat på kvinnliga arketyper, och som balanserar på gränsen mellan kontroll och frihet, makt och sårbarhet. 

I sina filmer söker Georgieva både upp platser som bär på mycket symbolik och historia men hon skapar också lo-fi-assemblage och scenografier i sin studio för att sedan göra performativa improvisationer framför kameran, ofta dans och sång. Hon använder sig av sin egen kropp som material för att studera hur äkthet, smak och tillhörighet konstrueras. Genom egenhändigt skapad glamour och mängder av referenser i kostym, rekvisita och scenografi vävs populärkultur, showbiz och traditionellt folkarv samman. Georgieva undersöker hur vi skapar och omskapar våra kulturella identiteter, både i relation till samtiden och historien. 

Sirena Spidera: Her Eternal Return

visas 1 januari – 31 mars 2024 på Skanstulls tunnelbanestation och

visas  2 januari - 9 januari 2024 på Spårvägsmuseet (entré till museet)


Publicerad 2024-01-02

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng