Hoppa till huvudinnehåll

Ny Konstväxling på Odenplans t-bana

snäckskultpur av Anastasia Savinova Odenplan juli 2023

Ny Konstväxling på Odenplans tunnelbanestation

Den 6 juli 2023 öppnar utställningen ”Waterwalk Encounters” på Odenplans tunnelbanestation. Konstnären Anastasia Savinova tog examen från Umeå Konsthögskola 2022 och är den som fått uppdraget att ställa ut under sommaren inom ramen för Konstväxlingar. För Savinova är vattnet den röda tråden som sammanlänkar hennes skulpturer med frågor som präglar vår samtid.

En värld med vatten som den röda tråden

I konstmontern på Odenplans tunnelbaneplattform tar en grupp skulpturer plats som alla relaterar till vatten på ett eller annat sätt: sand, snäckor, rep, nät, fiskburar, fjädrar, ankare, fiskedrag, drivved, stenar, havsplast, sjögräs och fiskskinn. Anastasia Savinova arbetar med skulptur och ämnen som kretsar kring platser, ekologier och människans relation till sin miljö.

För Savinova har havet alltid varit närvarande och en plats för fantasi och beskriver hur hon som barn promenerade vid strandkanten i väntan på sin farfar:

”Jag är sju år och leker vid floden. Skal och fjädrar, sand och plastskräp – jag gör pyttesmå varelser som kommer sköljas bort av tidvattnet. Min farfar fiskar i närheten och kastar silverbeten efter silvrig fisk. Jag drömmer om mina vänner som simmar i havet.”

"Waterwalk Encounters" är en fortsättning på ett större arbete som hon kallar “We Swim in One Water”. Det arbetet handlar om vatten som ett sammanlänkande material – geografiskt, biologiskt och filosofiskt. Konstnären väver ihop naturliga och industriella material för att visa hur allt är sammankopplat i vår tid av bräckliga ekosystem och klimatkris.

Utställningen pågår till 29 september 2023.

Anastasia Savinova (född 1988) har ställt ut i Sverige och internationellt på platser som Bildmuseet Umeå, Konstmuseet i Norr Kiruna, Kvinnohistoriskt Museum Umeå, Norrbottens Museum Luleå, Umeå Konsthall, Ajtte Museum Jokkmokk. Hennes verk finns samlingar bland annat hos Moderna Museet i Stockholm och Konstmuseet i Norr i Kiruna.

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng