Hoppa till huvudinnehåll

Kulturnyheter juni

 

Nyhetsbrev från kulturförvaltningen i juni 2020

 

Särskilt stöd stärker regionens aktörer i coronatider

I april fattade Region Stockholms kulturnämnd beslut om att utlysa ett särskilt kulturstöd för att dämpa coronapandemins effekter. Över 140 ansökningar inkom och nu har 39 mottagare beviljats stöd varav många centrala för regionens kulturella infrastruktur. Det särskilda kulturstödet uppgår till totalt 6,4 miljoner kronor. Läs listan över beviljade stöd på kulturförvaltningens webbsida.

Kulturstöd från Region Stockholm under 2020

Ordinarie stödomgångar för Region Stockholms kulturstöd: Projektstöd, Scenkonststöd och Verksamhetsstöd genomförs i vanlig ordning under året. Kulturnämnden har under maj beslutat om beviljade Projektstöd i årets andra stödomgång. Verksamhetsstödet öppnar i juni och ansökan ska göras senast 1 september 2020. 

Nya konstgestaltningar i Huddinge

Under 2020 arbetar kulturförvaltningen vidare med de nya konstgestaltningar inom länets sjukhus och vårdplatser så långt som det är möjligt utifrån vårdens och myndigheternas riktlinjer. Utomhus fortgår arbetet i princip oförändrat. Under våren färdigställdes flera gestaltningar på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. I konstfoldern på kulturförvaltningens webbplats presenteras de nya konstverken. 

Frågor om kulturstöd kopplat till coronaviruset

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående coronavirusets spridning är det många stödmottagare som har hört av sig med frågor. Kulturförvaltningen har därför samlat information som rör kulturnämndens stödgivning till kulturområdet på webbsida för Frågor och Svar.

Communitydans på distans

Under våren har fyra koreografer fått stöd av Region Stockholm Dans Cirkus för att arbeta med communitydans på distans. Projekten pågår just nu genom digitala plattformar men även på plats runtom i länet. Koreograferna Helena Franzén, Robin Jonsson, Cilla Colt och Sara Lindström har i sina projekt gjort det möjligt att ta del av dans  digitalt på olika sätt. Projekten innefattar alltifrån digitala dansbud, dansfilmer och att koreografera rörelser till roboten Alex. 

Cirkusflätan - interregional samverkan för samtida cirkus

Tillsammans med Region Östergötland, Västra Götalandsregionen har Dans Cirkus sökt och fått medel från Kulturrådet för att skapa ett samarbete och samverkan kring cirkusens utveckling i Sverige. Kulturförvaltningen ser att en gemensam satsning ger större möjligheter för cirkusens utveckling.

Filmbasen samarbetar med Bergmanveckan

Filmbasen som är Film Stockholms talangutvecklingscenter och mötesplats för filmare arrangerar varje år en rad workshops, seminarier och andra typer av events för olika målgrupper. I juni arrangerar Filmbasen tillsammans med Bergmanveckan två livestreamade samtal: ett med regissörerna Julia Lindström, Salad Hilowle, Elin Övergaard och Theodor Solin, och ett med regissören Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson.

Upphovsrätt i bibliotekens digitala kanaler

Under våren har bibliotekens behov av att nå ut i digitala kanaler ökat när programverksamheten har ställt sin. De har aktualiserat frågan kring vad biblioteken får publicera i sina kanaler. Vilka tillstånd krävs för att lägga upp en sagostund på bibliotekets webbplats? Hur stora textsjok är ok att dela på instagram? Alla bibliotek som på något sätt använder sig av text och bild i det fysiska eller digitala rummet behöver i förväg söka tillstånd från upphovspersonen. Läs mer på Regionbibliotek Stockholms webbsida.

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng