Hoppa till huvudinnehåll

Konstnärsbasen ger konstnärer möjlighet att presentera sig digitalt

Kulturförvaltningens konstenhet har tagit fram en webbaserad tjänst där konstnärer enkelt kan anmäla sitt intresse för utsmyckningsuppdrag inom landstinget.

– Konstnärsbasen gör det möjligt för konstnärer att presentera sig på samma villkor. Här skapar de ett eget konto där de själva lägger in bilder, showreel/filmer, länkar till egna webbplatser och CV, berättar Inga-Lill Bäckström som är projektledare på konstenheten. Konstnärerna kan när som helst uppdatera sitt material.

Databasen kommer även förenkla arbetet för projektledarna som arbetar med de konstnärliga utsmyckningarna inom landstinget när de ska utse konstnärer till nybyggnationer.

– Vi får en bra överblick, och sparar tid eftersom vi lätt kommer att hitta konstnärer som kan passa. Vi har till exempel sökordet "stadsrum", vilket innebär att vi snabbt kan få fram de konstnärer som kan jobba stort.

Är det fritt fram för konstnärer i hela världen att anmäla sitt intresse?
– Ja. Det är en hel del stora byggprojekt på gång, t.ex. Nya Karolinska Solna och Södersjukhuset, så det kan hända att vi även kommer att leta utanför Sveriges gränser.

– Vi vill också gärna få in fler filmer, för på Nya Karolinska kommer alla rum ha en egen TV-skärm. Där planerar vi att patienterna kommer att kunna välja ett konstverk som skärmsläckare eller se på konstvideo.

Vad gör ni med det gamla pappersarkivet?
– Konstnärsbasen är ett verktyg bland flera. Vi har hela tiden ögonen på samtida intressanta konstnärer, och givetvis fortsätter vi med omvärldsbevakning som vanligt, t.ex. besöker utställningar och vernissager och läser konstkritik. Det blir inte obligatoriskt att finnas med i konstnärsbasen för att bli aktuell för ett uppdrag.

Till Konstnärsbasen

 

Sidan updaterad: 2022-08-17

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng