Hoppa till huvudinnehåll

Stockholms läns museum lanserar Länskällan, en digital plattform som presenterar lokal historia

kollage av historiska bilder

Kollage av historiska bilder

Länskällan presenterar lokal historia i Stockholms län pedagogiskt och lättillgängligt med ambitionen att väcka nyfikenhet för platsen där vi bor. Det är en redaktionell produkt som samlar artiklar tematiskt utifrån historiskt källmaterial. Artiklarna har byggts upp kring arkivmaterial som kommunerna har bidragit med. Det kan till exempel vara fotografier, filmer, röstlängder, kartor och annonser. Till artiklarna finns övningar, quiz och lärarhandledningar. Inledningsvis presenteras två teman, industrialisering och aktivism, och fler teman kommer att läggas till.

-Det känns fantastiskt att kunna erbjuda det här materialet till alla som hungrar efter lokal historia. Genom Länskällan går det att upptäcka historiska strömningar på en micronivå och vi blir varse hur det lokala är intimt sammanbundet med nationella och internationella förändringar, säger museichef Annelie Kurttila.

Redaktionen består av lärare och artiklarna i Länskällan kopplar till innehållet i Läroplanen för högstadiet. Men även om målgruppen är högstadieelever och deras lärare kommer alla som är intresserade av historia att hitta ett nytt och spännande material om vårt län.

-Jag tror att lärare kommer att märka att Länskällan är gjord av lärare för lärare. Jag är stolt över att kunna erbjuda så mycket lokalt källmaterial tillsammans med massor av tips, färdiga lektionsupplägg och frågor med facit till länets historielärare. Texterna är skrivna för att högstadieelever och handlar om människors liv och öden samtidigt som de belyser de stora historiska förändringarna, säger Mats Nilsson digital pedagog på länsmuseet.

Länskällan är ett samarbete mellan Stockholms läns museum som är en del av Region Stockholm, kommuner i Stockholms län och Stockholms läns hembygdsförbund. Genom arkivhandlingar, bilder, texter och filmer vill vi väcka nyfikenhet om platsen vi bor på.

Besök Länskällan och upptäck nya perspektiv på platser.

Länk till Länskällan (lanskallan.se)

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng